«محمد قاسمیپور» در سلسله نشست تخصصی نقد و بررسی کتابهای پیش از چاپ که با همکاری استان های خراسان شمالی، سمنان و آذربایجان شرقی که به صورت مجازی و با رویکرد «چگونگی نقد کتابهای خاطرات شفاهی» با حضور فعالان عرصه تاریخ شفاهی برگزار شد، با بیان این که آثار خاطرات شفاهی از دل یک تحقیق و پژوهش بیرون میآید و باید ملاحظات قبل از چاپ اثر مورد توجه قرار بگیرد، از این که آثار خاطرات شفاهی در 2 مرحله باید مورد نقد و بررسی قرار بگیرد، سخن گفت.
مسئول دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری امور استانها و مجلس حوزه هنری به مرحله گردآوری و ضبط خاطرات شفاهی و پایان، تدوین و تنظیم خاطرات اشاره و بر شناسایی قالبها تاکید کرد.
وی همچنین توجه به مقدمه اثر، دقیق بودن اطلاعات، لحن و زبان راوی را در نقد اثر مهم دانست و تصریح کرد: ارتباطات غیر کلامی نیز باید مستندسازی شود.
« قاسمیپور» از این که همه خاطرات یک بال روایت دارند بر توجه به مواجهه با نوع روایت را هم مهم برشمرد و گفت: باید در روایت مستند در قلم و شیوه خود از تکنیک داستانی استفاده کنیم.
وی به تفاوتهای تاریخ شفاهی و خاطرات شفاهی پرداخت و گفت: زمانی که در گفت و گویی خاطرات فردی را ضبط میکنیم، فرد به ارائه خاطرات شفاهی خود می پردازد، اما اگر فرد محقق تاریخ شفاهی باشد و درباره جزئیات مکانی و زمانی و رویدادها سوال طرح کند؛ یعنی از خاطرات شفاهی فراتر رفته و وارد تاریخ شفاهی میشویم.
بر اساس این گزارش، در نخستین نشست این سلسله نشستها پرسش و پاسخ هم از سوی فعالان صورت گرفت.
این گزارش حاکی است، نقد کتاب «عکاس باشی»، «بی تابیهای من و نساء خانم» و «چرچی» از دیگر محورهای 3 نشست بعدی که به ترتیب از سوی خراسان شمالی، سمنان و آذربایجان شرقی برگزار می شود.