هم‌زمان با هفته هنر برگزار شد؛

کارگاه روش تحقیق در تاریخ شفاهی با حضور سعید علامیان/16

کارگاه روش تحقیق در تاریخ شفاهی با حضور سعید علامیان/16
مسئول واحد ادبیات پایداری حوزه هنری خراسان شمالی گفت: هم‌زمان با هفته هنر انقلاب اسلامی کارگاه روش تحقیق در تاریخ شفاهی با حضور سعید علامیان، نویسنده و پژوهشگر دفاع مقدس در حوزه هنری استان برگزار شد.
پنجشنبه ۲۳ فروردين ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۲
کد خبر :  ۲۶۶۶۸
به گزارش روابط عمومی حوزه هنری خراسان شمالی، اکرم صدقی کلاته، مسئول واحد ادبیات پایداری حوزه هنری خراسان شمالی، اظهار کرد: شامگاه چهارشنبه و هم‌زمان با هفته هنر انقلاب اسلامی کارگاه روش تحقیق در تاریخ شفاهی با حضور سعید علامیان در حوزه هنری استان برگزار شد.
سعید علامیان در این کارگاه با تأکید بر ضرورت نگارش خاطرات شفاهی تأثیرگذاران در تاریخ انقلاب و دفاع مقدس، اظهار کرد: بازیگران خاطرات شفاهی در این دوران، پا به سن گذاشته و کهن‌سال هستند. حافظه آدم‌ها هم هرچقدر زمان بگذرد، به ضرر خاطره‌گویی عمل می‌کنند؛ این در حالی است که خاطرات ماده اولیه تاریخ را شکل می‌دهند. ازاین‌جهت نگارش و تدوین این اطلاعات ضروری و راهگشاست.
وی افزود: خاطراتی که بعد از انقلاب و به‌ویژه در دوران جنگ نوشته شده بیشتر به‌صورت شفاهی است؛ یعنی خاطره از حافظه راوی استخراج شده و به مدد مصاحبه‌گر و خاطره‌نویس به کتاب تبدیل شده که آثار خوبی هم در این زمینه به وجود آمده است.
علامیان با بیان این‌که خاطرات تاریخ شفاهی دو وجه دارد اظهار داشت: یک وجه آن ادبیات است و وجه دیگرش تاریخ. خاطره ژانری است که یک ‌تنه به ادبیات می‌زند و نقشی هم در تاریخ دارد. بدین مفهوم که اگر مورخی در آینده بخواهد درباره تاریخ یک دوره بنویسد همچون منابعی که به آن رجوع می‌کند کتاب‌های تاریخ شفاهی است. از سویی خاطره وجه ادبی دارد زیرا با متن و نثر و خواندن سروکار دارد.
این نویسنده درباره این‌که آیا تاریخ شفاهی با عنایت به این‌که صاحب خاطره باید به ذهنش رجوع کند، دچار خطا و اشتباه نمی‌شود، اظهار داشت: هرچقدر بیان خاطره به زمان وقوع واقعه نزدیک باشد به طور قطع اعتبار بیشتری دارد. هرچه زمان نقل خاطره از وقوع آن دورتر باشد از ذهن ریشه می‌گیرد که در این صورت عامل دیگری به نام خاطره نگار دخیل است و در خلق آثار مشارکت دارد. خاطره نگار نقش پررنگ‌تری در بیان خاطرات دارد. به نظرم اگر خاطرات شفاهی توسط یک خاطره نگار ماهر که به تاریخ واقعه و مسائل پیرامونی آن اشراف دارد نوشته شود، می‌تواند غنی‌تر از خاطرات خودنوشت باشد.
وی اضافه کرد: خاطره نگاری تاریخ شفاهی بر سه رکن استوار است؛ خود موضوع، استناد و نگارش و تدوین خاطره. اگر بیان خاطره نسبت به زمان وقوع اتفاق طول بکشد عنصر دیگری هم وارد خاطره‌نویسی می‌گردد که من نام آن را عنصر «کتابخانه» گذاشته‌ام؛ یعنی خاطره نگار برای نوشتن خاطره باید درباره مبحث مطالعه و به کتابخانه رجوع کند تا اطلاعات کافی درباره آن مبحث به دست آورد. در این صورت می‌تواند به راوی کمک کند.

 

برچسب ها: آموزش و پژوهش

ارسال نظر