به گزارش واحد رسانه و جریان سازی حوزه هنری خراسان شمالی، محمد کریمی مسئول واحد تجسمی استان اظهار کرد: کارگاه آموزشی حروف، تجربه و خلاقیت با هدف بهره مندی هر چه بیشتر هنرمندان استان از تجربیات استاد سید محمد رضا میری و استاد حمید قربانپور، با هدف طراحی خلاقانه حروف و تولید محتوای مناسب، کار خود را در 30 فروردین ماه، با حضور بیش از 40 نفر از دانشجویان دانشکده هنر و هنرمندان علاقه مند آغاز و به مدت دو روز در محل .... دانشکده هنر دانشگاه بجنورد برگزار شد.
محمدرضا میری عضو شورای سیاست گذاری نهضت مردمی پوستر انقلاب، روند شکل گیری کارگاه حروف، تجربه و خلاقیت، را اینگونه تشریح کرد: به مناسبت هفته هنر و به دنبال دعوت حوزه هنری استان مبنی بر برگزاری کارگاه آموزشی با موضوع طراحی خلاقانه حروف، تصمیم بر آن شد تا با همکاری بسیج دانشجویی دانشکده هنر دانشگاه بجنورد، حوزه هنری استان و نهضت مردمی پوستر انقلاب، این کارگاه آغاز به کار کند.
وی ادامه داد: روز اول کارگاه درباره موضوعاتی نظیر خلاقیت در شکل، شیوه ترکیب و کاربری حروف طرح بحث شد. در این راستا به بررسی استفاده از حروف در اصناف، صنایع مختلف و معماری پرداختیم و تحلیل هایی درباره آنها ارائه شد. هدف از بیان این موضوعات، آشنایی هنرمندان حاضر در کارگاه با زمینه ها و مبانی خلاقیت، تنوع و نوآوری در فرم و ساختار حروف بود.
دانشجویان گرافیک با هنر خوشنویسی، این میراث ارزشمند هنر ایرانی بیگانه اند
میری به عدم آشنایی بسیاری از هنرمندان گرافیست و دانشجویان رشته گرافیک با هنر شاخص خوشنویسی، که به حق میراثی ارزشمند برای هنر ایرانی است اشاره کرد و گفت: در دانشگاه های هنر واحد درسی برای آشنایی دانشجویان با طراحی حروف وجود دارد؛ اما جوابگوی نیاز آنها نیست. بنابراین نیاز است دانشجویان علاقه مند، یادگیری و آشنایی با هنر خوشنویسی را جزو اولویت های آموزشی خود قرار دهند تا به ترکیبی هنرمندانه از تلفیق هنرخوشنویسی و گرافیک، در طراحی حروف دست یابند. همچنین برگزاری چنین کارگاه هایی می تواند تا حدودی از این خلا آموزشی بکاهد.
وی خاطر نشان کرد: در طراحی خلاقانه، حروف علاوه بر داشتن ملاک ها و شاخص های زیبایی شناسی و خوانایی، دارای شخصیت هستند. معنا و مفهوم در این سبک از طراحی حروف نقش پررنگی دارد که به انتقال حس و احوالات هنرمند می انجامد.
در ادامه، پس از اتمام ارائه مطالب تئوری، استاد حمید قربانپور طراح گرافیک، با اجرای عملی طراحی خلاقانه حروف، کارگاه وارد فاز عملی شد. در این مرحله پیش زمینه برای ایده سازی و اجرای عملی هنرمندان فراهم شد و منجر به عینیت بخشیدن خلاقیت در خلق آثاری از یک کلمه با اشکال خلاقانه شد.
حس دورنی هنرمند و آنچه به آن می اندیشد؛ در اثری که مخلوق اوست، ظهور می یابد
حمید قربانپور، بررسی آثار هنرمندان قدیمی بر روی دیوار نگاره ها و ظروف قدیمی، ساختار حروف و معرفی خوشنویسی را از جمله فعالیت های انجام شده در این کارگاه برشمرد و گفت: با انجام تکنیک های عملی، شیوه انجام کار در اجرا و به کارگیری ترکیب هنر خوشنویسی در ایجاد اثری با بهره گیری از خلاقیت هنرمند، ارائه شد.
وی ادامه داد: تکنیک های اجرایی با استفاده از کاغذ و قیچی، قلم مو و مرکب و قلم نی اجرا شد. چند کلمه در نظر گرفته شد و از شرکت کنندگان خواسته شد تا ایده های خود را در طراحی و نگارش کلمه ای واحد پیاده کنند. با این روش شاهد طراحیهای خلاقانه و بسیار متفاوت از یک کلمه بودیم و امکان مقایسه و بررسی نقاط قوت و ضعف هر اثر فراهم و منجر به شناسایی خلاقانه ترین اثر شد. این شیوه کار باعث نمایان شدن تنوع ایده پردازی، تفاوت ذهن و تفکر افراد شد.
طراح گرافیک داشتن جسارت و کنار گذاشتن ترس در طراحی را عاملی برای افزایش خلاقیت در خلق اثر عنوان کرد و گفت: حس دورنی هنرمند و آنچه به آن می اندیشد؛ در اثری که مخلوق اوست، ظهور می یابد. هنگام مشاهده حاصل کار هنرمند، می توان حس او را در لحظه طراحی درک کرد.
سرانجام کار کارگاه دو روزه حروف، تجربه و خلاقیت خلق آثاری در قالب تایپو گرافی، لوگو تایپ و پوستر بود.