از نظر شما، هنر انقلاب اسلامی چه ویژگیهای منحصربهفردی دارد که آن را از سایر جریانهای هنری متمایز میکند؟
به اعتقاد من هنر انقلاب اسلامی به چند دلیل منحصر به فرد و متمایز از سایر جریان های هنری است؛ نخستین و مهمترین علت آن، امتزاج باورمندانه هنر و دین در کنار یکدیگر است. هنر دینمحور هنری است که در طول تاریخ جریانساز بوده و به سان مبارزی سلاح به دست ایفای نقش میکند و هنر انقلاب اسلامی نیز به دلیل همین ماهیت دینمحوری، همواره مقوم و موید آرمانهای انسانی و دینی بوده و به کمک بشر آمده است. از این جهت با سایر جریانهای هنری که صرفا به دنبال هنر برای هنر هستند؛ متفاوت است. یکی از مهمترین وجوه تمایز هنر انقلاب اسلامی این است که خاستگاه مردمی دارد و کاملا مردمی است، هیچ دستگاهی یا نهادی در آن دست ندارد بلکه توسط مردم پیش میرود و این نقطه قوتی برای این جریان هنری است. هنر انقلاب اسلامی منادی حق است و هر جا ظلم و استبداد و ستم باشد با آن به مبارزه برمیخیزد و از نای مظلومان عالم فریاد بر میآورد. هنر انقلاب اسلامی به کمال و تعالی انسان میاندیشد و در این میان هرگز دچار انفعال و روزمرگی نشده و همواره پویا و فعال پا به پای تاریخ بشریت گام برمیدارد. هنر انقلاب اسلامی با باورمندی و تعهد به ارزشهای والای انسانی، به دنبال تحقق تمدن نوینی است که جامعه بشری را به مدینه فاضله میرساند و انسانها را به حیات طیبه فرامیخواند، همین ویژگیها باعث شده است هنر انقلاب اسلامی ماهیتی متفاوت از سایر جریانهای هنری داشته باشد.
چگونه هنر میتواند نقش مؤثری در انتقال پیامها و ارزشهای انقلاب اسلامی ایفا کند؟
هنر فی نفسه عنصری است که سبب تاثیر و تاثر میشود و فرد هنرمند در هر جامعهای موثر است و با هنر خود حامل پیام یا پیامهایی است و هنر انقلاب اسلامی نیز از این قاعده مستثنی نیست و چه بسا چیزی فراتر از این تعریف است.
اینکه مقام معظم رهبری در فرازی از بیانات ارزشمندشان در همین باره میفرمایند اگر مفاهیم و ارزشهای والای جامعه در قالب هنر ریخته نشود، ماندگاری نخواهد داشت. این خود مؤید نقش موثر هنر و هنرمند در انتقال پیامها و ارزشهای انقلاب اسلامی است.
به نظر شما، مهمترین دستاوردهای هنر انقلاب اسلامی در این سالها چه بوده است؟
یکی از دستاوردهای مهم هنر چهل ساله انقلاب اسلامی، رویه تبیینی و روشنگرانه آن است. هنر انقلاب اسلامی با نگاهی متوسع در حوزههای مختلف سبب آگاهی و بیداری عمومی شده و زمینه را برای ایجاد تمدن نوین اسلامی فراهم آورده است. یکی دیگر از دستاوردهای مهم هنر انقلاب اسلامی بسط و گسترش ارزشهای دینی و اسلامی در جامعه بود. جامعه پیش از انقلاب جامعهای منحط و متنزل بود و ارزشهای دینی به فراموشی سپرده شده بود. اما با ظهور هنر انقلاب اسلامی بذر اعتقاد به ارزشهای دینی جوانه زد و امروز به درخت تنومندی تبدیل شده است که الگو و سرمشق سایر ملل شده است.
آیا هنر انقلاب اسلامی توانسته با تغییرات اجتماعی و فرهنگی روز همگام شود؟
هنر انقلاب اسلامی هنری پویا و فعال بوده است و در عمر چهل و چند ساله خود همگام با تغییرات اجتماعی و فرهنگی تغییر کرده است. به عنوان مثال در اوایل انقلاب اسلامی که دوران سازندگی پایههای انقلاب بود شعر به کمک انقلاب آمد و ما امروز اشعار فراوانی از شاعران مختلف میتوانیم به عنوان نمونه ذکر کنیم. از آن جمله می توان به شاعران همچون سلمان هراتی، قیصر امین پور، سیدحسن حسینی و دیگر شاعران اشاره کنیم. در دوران پرفراز و نشیب هشت سال دفاع مقدس شعر به کمک میدان جهاد آمد. اشعار شاعران با نوای روح بخش مداحان شیپور جنگ شد و روح حماسه و شجاعت را در کالبد جبهه ها دمید. هنر در مواقع حساس همواره به کمک انقلاب اسلامی آمده و راز ماندگاری و زنده بودن هنر انقلاب اسلامی در همین پویایی است.
به عنوان یک هنرمند، نقش حوزه هنری را در حمایت از هنر انقلاب اسلامی چگونه ارزیابی میکنید؟
حوزه هنری به عنوان بازوی قدرتمند فرهنگی و هنری همواره دوشادوش تحولات انقلاب اسلامی در حرکت و استمرار بوده است و نقش خود را بخوبی ایفا کرده است. برنامهریزی و اجرای برنامههای متعدد فرهنگی و هنری در سطوح مختلف و توجه به دغدغههای اصلی انقلاب اسلامی سبب شده حوزه هنری جایگاه حقیقی خود را بیابد. همچنین فعالیتهایی را در راستای رسالت فرهنگی و هنری خود انجام داده است و جا دارد ضمن تقدیر و تشکر از این زحمات، آحاد جامعه نیز به کمک این حوزه بیایند تا بتوانند سهمی در تشکیل تمدن نوین اسلامی داشته باشند.
چه چالشهایی در مسیر خلق آثار هنری مرتبط با انقلاب اسلامی وجود دارد؟ آیا نهادهای فرهنگی حمایت کافی را ارائه میدهند؟
هنر انقلاب اسلامی امروزه همانند درخت تنومندی است که حراست و پاسداری از آن وظیفه و رسالت تمامی آحاد جامعه است. هر فردی براساس نوع هنر و استعداد خود بایست به یاری این درخت تنومند بیایند و از آن محافظت کند. مردمیسازی هنر انقلاب اسلامی عامل اصلی حفظ و حراست از آن است و یکی از چالشهایی که در مسیر رشد هنر انقلاب اسلامی وجود دارد این است که گاهی مردمیسازی هنر اتفاق نمیافتد و به صورت انحصاری به دستگاههای اجرایی واگذار میشود که این خطاست. دستگاههای اجرایی تسهیلگر هستند و کار اصلی باید به دست مردم و حلقههای میانی انجام گیرد. شاهدیم در سالهای اخیر مردمی سازی هنر انقلاب اسلامی قوام گرفته و امیدواریم پررنگ تر شود.