به گزارش روابط عمومی حوزه هنری خراسان شمالی، محمد قاسمی پور، مدیر دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری امور استانهای حوزه هنری کشور به آسیبهای موجود در عرصه تاریخ شفاهی اشاره کرد و گفت: در عرصه محصولات عرضه شده با کارهایی مواجه هستیم که تکلیف آنها به لحاظ ادبی و تاریخی مشخص نیست و باید گفت فاقد هویت هستند.
وی افزود: کارهایی روی خاطرات انجام شده اما معلوم نیست در وفاداری به تاریخ یا در وفاداری به ادبیات بوده است و به نظر میرسد به طور مشخص باید تکلیف ما با خاطره مشخص باشد و بدانیم خاطره چیست و در کجای ادبیات و تاریخ قرار دارد.
قاسمی پور، تصریح کرد: از آنجایی که ادبیات گونهها و قالبهای بسیاری هم چون داستان کوتاه، سفرنامه، حدیث نفس، تکگویی نمایشی و... دارد، باید دید از کدام یک استفاده کردیم و روش نوشتارمان چیست و این ابهام به فراوانی در آثاری که منتشر شده است، به چشم میخورد و در نقد به سختی میتوان مشخص کرد در کدام گونه ادبی قرار دارد.
وی با بیان این که امروز احساس میشود برای جلوگیری از این بینظمی، ناهمخوانی و تفاوت جلد و محتوا از مشاور و معلمی راهنما در مرحله تحقیق و تالیف بهره گرفت، اظهارکرد: معلم راهنما برای رسیدن به دستاوردی شفاهی در قالب و سبک نوشتاری اصیل ، تعیین کننده است.
وی ادامه داد: نقد و بررسی پیش از انتشار آثار از دیگر مسائلی است که ضرورت آن احساس میشود و نباید از نقد و بررسی هراس داشته باشیم بلکه باید اجازه دهیم کارها در جمعهای تخصصی داوری و قضاوت شود تا شاهد اثری پختهتر باشیم.
گفتنی است در این کارگاه تیمهای جوان و پایکار استان که در سالهای گذشته، پروژههایی را آغاز و در مرحله تنظیم و تدوین خاطرات قرار دارند، به ارائه بخشی از دست نوشته های خود پرداختند که دقت بر پیادهسازی مصاحبه، پرداختن به لحن راوی همراه با ذکر حالات راوی، شنیدن فایلهای صوتی راوی توسط نویسنده از مواردی بود که مورد تاکید از سوی قاسمیپور قرار گرفت .
این گزارش حاکی است، کارگاه تدوین و تنظیم خاطرات شفاهی در راستای ارتقاء دانش علمی اعضای تاریخ شفاهی دفتر فرهنگ و مطالعات پایداری حوزه هنری استان برگزار شد.