به گزارش واحد رسانه و جریانسازی حوزه هنری خراسان شمالی، با توجه به اینکه اصلیترین رسالت حوزه هنری کودک و نوجوان بسترسازی جهت کنشگری نوجوانان در عرصههای مختلف هنری و فرهنگی است؛ حوزه هنری خود را به ایجاد فضایی برای شناسایی و رویش سرمایههای ارزشمندش، ملزم می داند. در این راستا جلسهی هماندیشی با موضوع شناخت و بسترسازیهای لازم در حوزه فعالیتهای فرهنگی- هنری در رده سنی کودک و نوجوان در خراسان شمالی با حضور علی جانباز رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان کشور و اکرم صدیقی رئیس حوزه هنری استان در محل سالن جلسات حوزه هنری استان، برگزار شد.
در ابتدای جلسه رئیس حوزه هنری خراسان شمالی، طی گزارشی جامع فعالیتهای انجام شده در سطح استان را در حوزه کودک و نوجوان شرح داد و گفت: در مبحث تربیت مداح، شعر آیینی و گروههای سرود با همکاری سید باقر سیدیزاده فعالیتهای زیادی انجام و در حال شکلگیری است. با برگزاری جلسات کتابخوانی در یکی از حجرههای حسینیه جاجرمی به نام «حجره هنر»، در این حیطه سعی در بررسی و تحلیل کتابهای مهم و ارزشمند داشتهایم.
وی برگزاری «جشنواره نقالان سوره» را فرصتی مغتنم برای بازآفرینی این هنر ارزشمند عنوان کرد و افزود: برگزاری این جشنواره و حضور بیش از 200 شرکت کننده، که 53 نفر از آنها به مرحله داوری راه یافتند؛ حکایت از علاقه و اشتیاق این گروه سنی به روایتگری قهرمانان محلی و ملی خود دارد. با برنامهریزی دقیقتر و جامعتر میتوان از این ظرفیت برای تولید محتوا و ایجاد انگیزه بین نوجوانان در شناساندن اسطورههایمان بهرهمند شویم.
علی جانباز؛ رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان کشور نیز در این نشست استعدادیابی و پرورش کودک و نوجوان را از اولویتهای مهم حوزه هنری عنوان کرد و گفت: رسالت امروز ما در حیطه کودک و نوجوان قطعا مساله قهرمان و ضد قهرمان است. امروزه در دنیا شاهد آن هستیم که ضد قهرمان از قهرمان پیشی گرفته است. و این روند تنها در حوزه مفهوم و معنا رخ نداده است؛ بلکه در حوزه تولیدات جانبی و محصولات فرهنگی نیز اتفاق افتاده است. بنابراین ایدهی شناسایی، شرح زندگی و تفکرات قهرمانان در سطح مناطق و کشور ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
وی ادامه داد: بی شک حوزه هنری خراسان شمالی با برگزاری جشنواره نقالان سوره، حرکتی ارزشمند را پایهریزی کرده است که این امر باید در سایر استانها نیز ادامه یابد. نقالی هنری است که ریشه در فرهنگ روایی ما دارد و از لالاییها و قصهگویی مادران با الهام و تلفیق اتفاقات روزمره، تاثیر گرفته است.
جانباز با تاکید بر اینکه در هنر نقالی فرم بر محتوا اصالت دارد، خاطر نشان کرد: نقالی هنری مانند تعزیه است که ممکن است گروه سنی کودک و نوجوان ارتباط سازندهای با آن برقرار نکند. ما میتوانیم با تلفیق این هنر با شیوههای نوین روایتگری، به فرم جدیدی دست یابیم؛ که در بسط مفهومی و محتوایی مورد نیاز جامعه با دیدگاههای جدید مفید و موثر باشد.
او تصریح کرد: امروزه ما با ضعف زبان در بیان مواجه هستیم که نقالی با پتانسیل درونی خود میتواند ابزار زبانی قوی را در این بعد ایجاد کند و به انتقال هر چه بهتر معانی و مفاهیم دست یابد.
رئیس حوزه هنری کودک و نوجوان نکات مهم در برگزاری جشنواره نقالان در سالهای آتی را اینگونه برشمرد: گسترش این رویداد، در استانهای دیگر، حتی در مرحله کشوری اولین نکته حائز اهمیت است. دومین نکته مهم ابداع و تدوین سبک و سیاقی نو در اجرا با تمرکز بر توصیف قهرمانان محلی و ملی همان منطقه است. در سومین و مهمترین گام میتوان با مشارکت با تیمهایی متشکل از هنرمندان تصویرساز به طراحی پردههای نقالی به فرم ایده آل رسید.
جانباز طراحی سایتی برای دسترسی بهتر علاقهمندان را ضروری اعلام و بیان کرد: سایت باید شامل نمونههایی از اجرای شرکت کنندگان در جشنواره نقالان سوره، پردههای طراحی شده و طومار باشد؛ تا متقاضیان بتوانند از نقالیهای اجرا شده، ایده گرفته و بتواند نقشه راهی برای کسانی باشد که در ابتدای کار هستند و اولین حضور خود را تجربه میکنند.