از نظر شما، هنر انقلاب اسلامی چه ویژگیهای منحصربهفردی دارد که آن را از سایر جریانهای هنری متمایز میکند؟
هنری که مردمی است و مبرا از ابتذال و به قول شهید آوینی این بزرگ مرد هنر انقلاب اسلامی، هنرمند باید اهل درد باشد که درد سرچشمه زیبایی است و انسان بیدرد هنرمند نیست که هیچ اصلا انسان نیست.
چگونه هنر میتواند نقش مؤثری در انتقال پیامها و ارزشهای انقلاب اسلامی ایفا کند؟
هنر بهترین ابزار برای انتقال پیام و ارزشهای انسانی و اسلامی است. زبان هنر مفاهیم ارزشی را به صورت غیر مستقیم و اثرگذار به مخاطب منتقل میکند. هنر رساترین وسیله انعکاس اندیشهها و آرمانهاست. اصلیترین نقش هنر معنابخشی به محیط و جامعه است. هنر با معرفی اصول و ارزشهای اخلاقی باعث عمیق شدن مخاطب شده و هنر در هر شکل و گرایش بر اندیشه و باور مخاطب تاثیر گذاشته و به آن شکل میدهد.
به نظر شما، مهمترین دستاوردهای هنر انقلاب اسلامی در این سالها چه بوده است؟
با گذشت سالها از انقلاب هنر انقلاب اسلامی که به دور از پویایی بوده؛ اما در سالهای اخیر پیشرفت قابل توجهی داشته است. به عنوان مثال؛ شکوفایی خلاقیت هنرمندان و تولید سبکهای جدید در هنرهای تجسمی، نقاشی و گرافیک و ... چندین برابر شدن مراکز آموزش عالی هنر از جمله تجسمی، خوشنویسی و تئاتر، افزایش تعداد نمایشگاهها و نگارخانهها، برگزاری جشنوارههای مختلف هنری برای رقابت هنرمندان در جهت تشویق و ترغیب هرچه بیشتر آنان افزایش سالنهای تئاتر و به دنبال آن افزایش مخاطب تئاتر افزایش جشنوارههای فیلم، بالاخص فیلم اولیها و فیلم کوتاه.
آیا هنر انقلاب اسلامی توانسته با تغییرات اجتماعی و فرهنگی روز همگام شود؟
با توجه به پیشرفت تکنولوژی، علم، وسایل ارتباط جمعی و به دنبال آن تبادل اطلاعات، فرهنگ و هنر، سرعت تغییرات در دنیا به شدت سرعت گرفته و لحظهای کمکاری و غفلت باعث عقب ماندن از دنیا میشود تا حدی که حتی جامعهای که در آن زندگی میکنیم؛ برایمان بیگانه میشود.
هنر انقلاب اسلامی مضمون و مفهوم والایی دارد؛ همچنین رسالت ارزشمندی که بر دوش آن است. اما با تغییرات زیاد جوامع و فرهنگها این هنر کارکرد خود را دارد به شرط آن که حداقل هنرمندان این عرصه و مخصوصا متولیان این هنر با کم کاری و کملطفی باعث فراموشی و بی توجهی به آن نشوند.
به عنوان یک هنرمند، نقش حوزه هنری را در حمایت از هنر انقلاب اسلامی چگونه ارزیابی میکنید؟
برخی از نهادها مسئول حفظ و پویایی هنر انقلاب اسلامی هستند؛ بنابراین باید نگاه ویژه به این هنر داشته باشند. میتوان گفت؛ حوزه هنری در این امر موفق عمل کرده و از جمله کارهایی که برای محقق شدن این امر انجام داده برگزاری جشنوارهها و طرحهای اجرایی با موضوعات دفاع مقدس و فرهنگ ایثار و شهادت بوده که باعث ترغیب هنرمندان جهت حضور در این مسیرشده است.
حوزه هنری با برگزاری کلاسهای مختلف هنری از جمله نویسندگی، شعر، تئاتر، نقالی، طراحی و ... گامی موثر در جهت حفظ و استمرار هنر انقلاب اسلامی، به ویژه آشنایی و تربیت نسل امروز با ارزشهای هنر انقلاب برداشته است.
چه چالشهایی در مسیر خلق آثار هنری مرتبط با انقلاب اسلامی وجود دارد؟ آیا نهادهای فرهنگی حمایت کافی را ارائه میدهند؟
معمولا هنرمند به دنبال خلق آثاری میرود که مورد استفاده مردم قرار گیرد و با توجه به فضای مجازی و تاثیر فرهنگ غرب بر مردم اگر نهادها و ارگانهای مربوط سفارش تولید چنین کارهایی را به هنرمند ندهند احتمال تولید این آثار توسط خود هنرمند کم است. البته هنرمندان متعهد و انقلابی که در آثارشان به موضوعات میهن دوستی، وطن پرستی، شهادت، دفاع مقدس و ... میپردازند؛ وجود دارند اما میتوان با حمایت از این هنرمندان در راستای تولید آثار با چنین موضوعاتی، بر تعداد آنها افزود.
به امید اینکه هنر انقلاب اسلامی پویاتر و با قدرتتر از پیش رسالت خود را که حفظ ارزشهای اسلام و انقلاب، نشر اخلاق، معنویت و انسانیت است؛ در جامعه جریان یابد.